arkitekcher:

Alex Monroe Studio  |  DSDHA

Location: London, England, UK

The new building operates as a ‘bookend’ to the original terrace, creating a strong prow to the street frontage. The proposal maintains the continuity of the shop front, whilst the additional floors form a separate ‘container for crafts’, which sits lightly above. Made entirely from prefabricated timber panels, the use of which has removed 27.1 tonnes of CO2 from the atmosphere. Internally this simple structure is left visible. This raw finish provides a robust setting for the studio where all the built-in furniture has been made from the same timber specifically for each part of the jewellery making process. Over time the timber will reveal a patina of use, recording day-to-day life”

arkitekcher:

Lebbeus Woods, Architect  [Exhibition]  |  The Drawing Center

Photo Source: John Hill  +  Review: Archidose

Duration: April 17 - June 15, 2014 | Main Gallery

"Lebbeus Woods, Architect is curated by Joseph Becker, Assistant Curator of Architecture and Design, and Jennifer Dunlop Fletcher, Helen Hilton Raiser Associate Curator of Architecture and Design, San Francisco Museum of Modern Art.

scandinaviancollectors:

Museo di Castelvecchio, Verona, Italia, 1958-1974 by Carlo Scarpa.

scandinaviancollectors:

Museo di Castelvecchio, Verona, Italia, 1958-1974 by Carlo Scarpa.

subtilitas:

Be-Fun - Fuji Studio, Shibuya 2010. 

cjwho:

Gewad, Ghent, Belgium by Atelier Vens Vanbelle | via

This project brings together four new apartments which run perfectly under, over and trough eachother. The building was erected on the spot where once stood a burnt costume shop. Maarten bought the dilapidated house with his brother and parents, and began puzzling together with his business partner Dries. “There was a lot of thinking concerned. We started from zero, only preserving the rear facade. Not only an urban intervention, but thanks to the old rear facade the original dimensions of the courtyard were also retained.” ”Each apartment overlooks both the street, the central patio, and the courtyard, so that at any time of the day somewhere sunlight can come in.

Whoever enters the building, stands on a particular courtyard. The architects had shortly before the start of the project on tour in Italy, and there the idea grew. “You will see countless courtyards with stairs, balconies and doors in places where you least expect it. That was also the intention: that you step inside and not immediately know how the apartments are oriented. ‘The staircase consists of different materials and we even spotted a piece of’ reverse ‘staircase. “It reminds of a drawing of graphic artist Escher, which kicks all directions seem to go.” The patio provides a unique circulation throughout the building. The residents come out against each other, or see each other occasionally pass through a window. “Without that privacy is violated. We made sure that no one else is living inside look. “The patio is built with stones recovered from the burned building. Above the patio there’s a large mirror made of polished aluminum. It was positioned in a way it reflects down the sunlight during the day and seen from below it reflects the sky.

Photography: Tim Van de Velde

CJWHO:  facebook  |  instagram | twitter  |  pinterest  |  subscribe

subtilitas:

Nickisch Sano Walder - Lieptgas refuge, Flims 2013. Via, photos (C) Gaudenz Danuser.

drawingarchitecture:

Paranoia House
Arthur Kay
pen and ink.
 
 

drawingarchitecture:

Paranoia House

Arthur Kay

pen and ink.

 

 

nickkahler:

Rudyerd’s Tower, Plymouth, England, c. 1709

nickkahler:

Rudyerd’s Tower, Plymouth, England, c. 1709